Sulardaki Doğal Bikarbonatın Pamuğun Reaktif Boyarmaddeler İle Boyanması Üzerindeki Etkileri Ve Çözüm Yolları
Boyama suyunda bulunan doğal bikarbonatlar, boyama süresince pH değişimlerine neden olduğu bilinmektedir. Bikarbonat sorunlarının giderilmesi için yapılan çalışmalar değerlendirildi.

Sulardaki DoÄŸal Bikarbonatın PamuÄŸun Reaktif Boyarmaddeler İle Boyanması Üzerindeki Etkileri Ve Çözüm Yolları çalışması, Eylül 2001 tarihinde, Türkiye Kimya DerneÄŸi ve BoÄŸaziçi Üniversitesi iÅŸbirliÄŸi ile BoÄŸaziçi Üniversitesi'nde yapılan XV. ULUSAL KİMYA KONGRESİ'nde ReÅŸat UCA tarafından sunuldu.
Yayında Özeti,
PamuÄŸun reaktif boyarmaddeler ile boyanması iÅŸlemlerinde doÄŸal bikarbonat pH deÄŸiÅŸimine sebep olmaktadır. Bu nedenle boyamada soda öncesi ve sonrası pH sabitliÄŸi saÄŸlanamamaktadır. Soda öncesi pH bikarbonattan dolayı erken yükselirken, soda sonrası pH = 11 deÄŸerine ulaÅŸamamakta ve iÅŸlem süresince 8,82 deÄŸerine doÄŸru düÅŸmektedir. Bu çalışmada pH probleminin oluÅŸum nedeni ve bu problemler için çözüm yolu alternatifleri laboratuar ve iÅŸletme ÅŸartlarında denenerek karşılaÅŸtırıldı.
Yöntem
Yüksek miktarda bikarbonat içeren iÅŸletme suyu alınarak bu suyun bikarbonat miktarı tayin edildi. Bu su ile kontrollü boyamalar yapıldı. Bikarbonat alternatif çözümler ile sudan uzaklaÅŸtırıldı ve tekrar boyamalar yapıldı.
Sonuç
Bikarbonat problemi Colinor AB kullanılarak kolaylıkla önlenebilir. Boyamalarda pH sabitliÄŸi saÄŸlanır. Genel olarak bütün boyarmaddelerin boyama veriminde artışlar olmaktadır.
Yayının tam metnine ulaÅŸmak için lütfen tıklayın.
Makale kitabı olarak satınalmak için lütfen tıklayınız.
0 Yorum