Kompleksanların Yapısı Ve Analitik Test Yöntemleri
Pamukların boyamaya hazırlanmasında kullanılan iyon tutucuların, prosese göre seçimi için yapılacak testler değerlendirildi. Seçilen birçok iyon tutucu test edildi. Proseste gösterdikleri etkinlik ölçüldü.

PamuÄŸun boyamaya hazırlanması ve boyanması prosesinde ortamdaki proses verimini düÅŸüren kalsiyum, magnezyum ve demir tuzları kompleks yapıcı maddelerle ortamdan uzaklaÅŸtırılır.
Farklı kullanım alanına göre kompleksleÅŸtiricilerin yapısı da farklıdır. Genellikle boyamada kullanılan iyon tutucu kasarda da kullanılmaktadır. Yapıları genel olarak; Poliakrilat, Fosfonat, Sodyumhegzametafosfat, EDTA gibi bileÅŸiklerdir.
Bu kimyasalların karşılaÅŸtırılması genel olarak üç yöntemle yapılır.
a. Klasik İyon BaÄŸlama Tayini (İndikatör eÅŸliÄŸinde yapılan tayinler)
b. Hamshire Yöntemi (Kalsiyum bulanıklığı önleme gücü)
c. Boiling Down (Kaynama noktasının düÅŸmesi)
Bu test metotlarından indikatörlü yöntem analitik olarak ölçülebilir bir deÄŸerdir. TekrarlanabilirliliÄŸi ve ÅŸartların deÄŸiÅŸiminde tekrarlanabilirliÄŸini korumaktadır. Bu farklılık saf ve yumuÅŸak suda ayrı ayrı yapılan testlerde ortaya çıkmaktadır.
Çalışmamızda sektörde en çok bilinen ve kullanılan bu üç yöntemin analitik karşılaÅŸtırılması yapıldı.
Bu çalışmalarda farklı yapıdaki kompleks yapıcıların üç yönteme göre analitik çalışmaları yapıldı.
Kompleksanların Yapısı Ve Analitik Test Yöntemleri, 2002 yılında Tübitak BUTAL ve UludaÄŸ Universitesi iÅŸbirliÄŸi ile Bursa'da düzenlenen I. Ulusal Tekstil Yardımcı Kimyasalları Kongresi'de ReÅŸat UCA tarafından sunulan sunuldu.
Sonuç
Proses ve yöntemde pH deÄŸerleri ve kirlilikler aynı olduÄŸundan pamuÄŸun boyanması prosesinde kullanılacak iyon tutucunun indikatörle tayini daha doÄŸru sonuç vermektedir. Kaynama noktasının düÅŸmesi yöntemi de bilgi vermektedir. İyon tutucu tayininde Hamshire yöntemi kullanılamaz.
Yayının tam metnine ulaÅŸmak için lütfen tıklayın.
Makale kitabı olarak satınalmak için lütfen tıklayınız.
0 Yorum